MYPRODUCT43-De ce isi cauta oamenii un nou job

1.Situatie

Ca manager de echipa comerciala pot spune ca supervizarea echipei de vanzari este una dintre cele mai complicate si importante responsabilitati.

In MYPRODUCT7 am abordat implementarea unui sistem corect de evaluare iar in MYPRODUCT28 am explorat sistemul de target-bonus, vectori esentiali in managementul oricarei echipei de vanzari.

2.Tema

Ca manager comercial – si nu numai – cum reactionezi in cazul in care afli (direct sau indirect) ca un om din echipa ta isi cauta in mod activ un nou job? Ca aplica la joburi, ca merge frecvent la interviuri?

3.Actiune

In general un angajat isi cauta un nou job din urmatoarele ratiuni:
-nu este bine platit sau doreste sa castige mai mult

-nu este promovat sau compania nu ofera perspective solide de promovare

-nu este apreciat de superior, director general, proprietarul companiei

-ii lipsesc provocari profesionale pe masura asteptarilor sale

-nu i se acorda incredere din partea superiorilor

-nu este implicat in proiectele de dezvoltare a companiei

-efectueaza o munca de rutina si inertie fara obiective clare, masurabile si realizabile

-nu beneficiaza de actiuni de profesionalizare, formare (cursuri, training-uri)

-volum prea mare de lucru, program prelungit, ore suplimentare neplatite

-lipsa de echitate interna in raport beneficii – responsabilitati – munca depusa

-atmosfera nociva din partea superiorilor, colegilor

-superior ierarhic necalificat si de la care nu are ce sa invete

-nesiguranta locului de munca

Probabil mai sunt si alte cauze care au la baza motive mai mult sau mai putin specifice.

In situatia in care un om din echipa isi cauta un nou job cred ca toate argumentele de mai sus se reduc la doua dimensiuni.

Dimensiunea pozitiva in care motivul plecarii este legat de dorinta fireasca de evolutie profesionala.

Ca manager si coleg am incurajat intotdeauna oamenii sa evolueze, sa caute noi provocari profesionale, sa incerce sa avanseze pe noi pozitii ierarhice, sa acceseze noi responsabilitati si evident sa fie mai bine platiti.

Daca compania in care sunt angajati nu le poate satisface aceste asteptari firesti, este normal ca oamenii sa isi caute noi joburi.

Datorita abordarii mele deschise si transparente, oamenii din echipa au manifestat la randul lor deschidere, spunandu-mi cand erau implicati in procese de recrutare si cerandu-mi chiar sfatul in privinta oportunitatii de a pleca la compania X, pe pozitia Y.

Dimensiunea negativa in care motivatia plecarii este determinata de o componenta nociva din interiorul organizatiei. In aceasta situatie ca manager este obligatoriu sa intelegi care sunt ratiunile reale pentru care un om din echipa ta vrea sa plece si sa actionezi imediat pentru remedierea acestor circumstante defectuoase.

Foarte probabil problema implica si un management defectuos din partea managerului deoarece atunci cand un om din echipa vrea sa plece din cauze interne nocive, aceasta decizie reprezinta rezultatul implicit al lipsei de intelegere, interes, implicare, competenta a superiorului ierarhic care ‘’a pastorit’’ un context total impropriu pentru desfasurarea normala a activitatii.

4.Rezultate

Privind retrospectiv, in echipele in care am fost manager in general oamenii au ales sa lucram impreuna si nu au plecat in alte companii. Este o constatare, nu o lauda.

Exceptiile sunt punctuale dupa cum urmeaza:

-un sales rep recrutat de mine a plecat pentru un job de medic veterinar in Anglia

-un regional manager a parasit compania pentru dezvoltarea afacerii personale

-un sales rep a decis sa plece din companie la momentul angajarii mele ca manager comercial pentru a se implica in business-ul personal; a revenit in echipa peste cativa ani pe pozitia de sales rep

-un sales rep recrutat de mine din industria farma umana nu s-a acomodat cu industria veterinara si peste doua luni s-a reintors in industria farma umana

– am evaluat activitatea si performanta profesionala a unui key account manager ca fiind in conformitate cu nivelul unui reprezentant de vanzari, persoana respectiva alegand sa plece din companie

-un sales rep a parasit compania ca urmare a unei cercetari disciplinare

-iesirea din business-ul pet food a determinat restructurarea diviziei respective, o parte dintre oameni fiind transferati in divizia medicala veterinara, o alta parte gasindu-si noi joburi.

5.Concluzii

Incurajeaza permanent evolutia profesionala a oamenilor, sustine dorinta lor de a castiga mai mult, de a avea mai multe responsabilitati, de a avansa ierarhic.

 Daca intr-un final colegul tau a decis ca pentru viitorul sau profesional este mai bine sa plece intr-o alta companie, strange-i mana, multumeste-i pentru implicare si ureaza-i succes.

Este modalitatea civilizata de a incheia un parteneriat profesional si de a lasa usi deschide pentru viitor.

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.