MYPRODUCT60 Acelasi produs, strategii de marketing diferite la lansare

1.Situatie

In MYPRODUCT50 am detaliat cum in perioada 2012-2015 portofoliul de produse antiparazitare Merial pentru caini / pisici comercializat de Veteco / Rhone Vet a crescut de la 12 repere la 32 repere, astfel ca lansarile de noi si managementul de gama au devenit responsabilitatile mele prioritare ca Director Comercial.

In MYPRODUCT54 am explicat cum a evoluat piata produselor antiparazitare pentru caini si pisici si faptul ca lansarea unui produs reprezinta un punct de inflexiune critic pentru intreaga organizatie, concluzia fiind ca pietele sunt vii.

2.Tema

Dar cum se dezvolta strategia de marketing pentru lansarea unui nou produs pe o piata? Cat de similare sau diferite sunt strategiile pentru lansarea aceluiasi produs pe diferite piete?

3.Actiune

Pentru a intra in profuzimea acestui subiect folosesc ca studiu de caz lansarea Frontline Tri-act in Romania si Ungaria, sintetizand in continuare cateva dimensiuni care au influentat strategiile de lansare.

4.Rezultate

Cu usurinta se poate remarca ca matricea contextuala din Romania si Ungaria suporta diferente majore. In consecinta au existat implicatii majore inclusiv in conceperea campaniile de lansare.

Iata cateva exemple in acest sens.

In Romania din ratiuni de brand awareness am decis ca sa includem componenta TV in mixul de comunicare.

La lansarea din Ungaria nu am avut campanie TV, comunicarea realizandu-se exclusiv prin materiale informative la punctele de vanzare (brosuri).

In Romania am capitalizat beneficiul de imagine al marcii Frontline, promovand produsul ca Frontline Tri-act inclusiv la nivel de discurs vanzari, prezentari, lista de produse, asociindu-l astfel direct cu gama Frontline.

In Ungaria produsul a fost pozitionat total independent de gama Frontline fiind promovat ca Tri-act (fara particula Frontline) la nivel de discurs vanzari, prezentari. Am dorit astfel obtinere de brand awareness pentru Tri-act, evitand asocierea Frontline si Tri-act.

In Romania echipa de vanzari a reprezentat principalul ‘’push’’ vector pentru promovarea, vanzarea si atingerea obiectivelor de distributie numerica.

In Ungaria echipa de vanzari s-a concentrat in special pe promovarea produselor, vanzarea facandu-se prin sub-distribuitori.

5.Concluzii

Experientele lucrative pe diferite piete, diferite culturi, diferite industrii, diferite game de produse contribuie in mod decisiv la cresterea gradului de expertiza si profesionalizare.

Nu ratati astfel de oportunitati  pentru ca va deschid orizonturi de intelegere care vor propulsa cariera voastra profesionala.

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.