MYPRODUCT55 Bonusuri meritate dar…

1.Situatie

Acest articol merge in categoria speciala ‘’Numai cine nu munceste, nu greseste’’.

In aceasta categorie includ experiente profesionale personale cu rationamente eronate, decizii gresite, proiecte prost articulate care au generat rezultate contrare asteptarilor.

2.Tema

Bonusurile meritate dar neacordate sunt subiectul acestui articol. Ce faci ca manager atunci cand te confrunti cu o astfel de situatie?

3.Actiune

In MYPRODUCT28 am subliniat ca definirea sistemului de target-bonus reprezinta una dintre responsabilitatile principale ale oricarui manager.

In opinia mea orice sistem de target-bonus care este implementat in companie, dincolo de forma sau modalitate trebuie sa intruneasca cateva repere: sa fie transparent, clar, cu obiective realizabile, calibrate si adaptate in baza unor criterii clare, masurabile si echitabile, sa permita agentului in orice moment sa isi calculeze singur bonusul si cel mai important bonusurile individuale sa fie acordate atat timp cand sistemul de target-bonus a fost anuntat si implementat in companie, agentul / echipa si-a indeplinit la nivel individual obiectivele de performanta, iar in sistemul de bonusare nu a fost facuta nicio corelatie intre activitatea / performanta individuala si performantele generale ale companiei la nivel local / regional.

Am elaborat si implementat diverse sisteme target-bonus, bonusurile fiind acordate echipei in conformitate cu coordonatele anuntate si asumate.

Cu o exceptie, situatie in care directorul general din ratiuni pe care nu le detaliez a luat decizia anularii bonusurilor echipei comerciale chiar daca echipa isi indeplinise obiectivele din sistemul target-bonus implementat in companie.

Am avut nenumarate discutii cu directorul general pe acest subiect, aducand toate argumentele privind justetea acordarii meritatelor bonusuri catre echipa.

4.Rezultate

Am reusit schimbarea deciziei, context in care am anuntat in scris echipa ca bonusurile vor fi acordate intr-un anumit interval de timp.

Din pacate evolutia ulterioara a acestui subiect nu a fost cea asumata la nivel de management (aici incluzandu-ma si pe mine) iar bonusurile au ramas neacordate.

5.Concluzii

Chiar daca echipa a apreciat determinarea cu care ‘’m-am luptat’’ pentru acordarea bonusurilor, inca percept exceptia descrisa mai sus ca una dintre ratarile profesionale importante deoarece intr-o situatie punctuala critica nu am reusit sa gestionez in mod corect una dintre cele mai importante atributii manageriale: recompensarea echipei pe masura muncii si realizarilor.

Am avut insa sansa de a colabora cu o echipa exceptionala care in continuare m-a creditat si sustinut cu incredere, respect, implicare astfel ca vremurile bune au revenit.

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.