MYPRODUCT45 Cadourile traditionale. Obligatie sau bucurie?

1.Situatie

Multi dintre noi am fost pusi in situatia de a oferi cadouri ca semn al aprecierii pe care compania si noi le purtam colaboratorilor si partenerilor nostri.

In MYPRODUCT4 am exemplificat intentia mea de a oferi colaboratorilor cadouri care sa iasa din standard in sensul in care sa surprinda cat de putin persoana care il primeste si cel mai important sa o faca sa zambeasca. Toate acestea insotite daca este posibil si de o nota scrisa sau transmisa personal astfel incat sa faca demersul memorabil.

2.Tema

Cum procedati insa cu cadourile catre colegi cu ocazia sarbatorilor traditionale? 1 martie, 8 martie, Paste, Craciun.

Oferiti cadouri doar managerilor si colegilor de departament? Oferiti mici atentii si catre colegii din alte departamente? Tuturor colegilor? Sau actionati selectiv?

Si o ultima intrebare: percepeti aceste cadouri ca o ‘’obligatie’’?

3.Actiune

Cred ca raspunsul la aceasta intrebare trebuie calibrat in functie de organizatie.

La baza oferirea de cadouri ar trebui sa fie o activitate placuta. Sunt insa multe studii care arata ca acest proces este in faptul unul foarte stresant deoarece indiferent de numarul cadourilor acest proces implica timp, energie, bani.  Iar de multe ori rezultatele sunt contrare asteptarilor.

In acest context, daca activezi intr-o companie cu  multe zeci, sute de oameni care activeaza in aceeasi cladire / punct de lucru cred ca este destul de dificil sa pregatesti sute de mici cadouri pentru toti colegii de munca.

Evident intr-o astfel de situatie este normal sa te orientezi in primul rand catre colegii de departament si apoi in functie de ‘’interese’’ sa oferi cadouri catre manageri / colegi din alte departamente cu care in mod frecvent interactionezi pe proiectele pe care le ai in derulare.

In astfel de situatii si asteptarile din partea colegilor privind primirea unui cadou mai reduse, in sensul in care fiecare se orienteaza catre cercul imediat apropiat de colegi / interese.

Daca activezi intr-o companie mica cu 30-40 persoane atunci lucrurile se schimba in mod radical. Asteptarea generala este ca nimeni sa nu fie ‘’sarit’’ de la cadourile traditionale, ajungadu-se chiar la contabilizarea cadourilor pe principiul cine-cui i-a dat.

In astfel de organizatii iti asumi de la inceput faptul ca trebuie sa oferi micile atentii tuturor colegii tai. Altfel risti sa iesi in mod negativ in evidenta pentru ca vor fi cu siguranta colegi de-ai tai care vor actiona in acest sens.

4.Rezultate

In organizatiile mari in care am activat am abordat selectiv acest proces in sensul in care am acordat cadourile traditionale numai colegilor de departamente si colegilor care aveau o legatura directa cu zona mea de activitate.

In organizatiile mici evident ca in aceste ocazii cadourile au fost generale, pentru toata lumea.

Din aceasta perspectiva pot spune ca am urmat formula standard a cadourilor traditionale.

Am lucrat insa la mici detalii care au adus o nota de diferentiere in acest proces.

Am incercat sa surprind cu cadouri colegi care nu s-au asteptat deloc sa fie inclusi in lista mea ‘’preferentiala’’. De exemplu doamna care face curatenie.

Am oferit micile atentii astfel incat fiecare coleg a primit un cadou diferit de cel primit de colegul de birou. In acest fel procesul a fost individualizat si nu uniformizat.

Am insotit cadoul de mici ganduri, urari, note scrise, personalizand acest demers in functie de destinatar.

Sau am preferat sa ofer cadourile traditionale cu o zi mai devreme sau mai tarziu decat ziua standard.

5.Concluzii

Cu aceste mici trucuri procesul cadourilor traditionale a mai atenuat din componenta de ‘’obligatie’ care de multe ori este asociata acestor perioade.

Important este sa gasiti micile detalii care sa diferentieze demersul vostru astfel incat intr-un final bucuria oferirii unui cadou sa intalneasca zambetul celui care il primeste.

Altfel totul este numai obligatie.

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.