MYPRODUCT48 De la BtB la BtB+BtC

1.Situatie

Intre 2003-2005 am activat ca Brand Communication Manager in cadrul companiei DHL, principalele mele responsabilitati vizand definirea strategiei de comunicare, a planurilor si bugetelor anuale, respectiv implementarea tuturor proiectelor de comunicare.

In perioada anilor 2000, strategia de comunicare DHL viza exclusiv zona business to business, pilonii principali fiind reprezentati de campanii in presa business / financiara (Capital, Ziarul Financiar, The Business Review, Business Week), prezenta in cataloage, anuare, ghiduri cu companii (gen Kompass), diverse programe dedicate clientilor persoane juridice (programe de loializare, campanii emailing), materiale informative (cataloage, brosuri), precum si traditionalele cadouri de final de an (calendare, agende etc)

2.Tema

In realizarea strategiei de comunicare pentru perioada 2004-2006 m-am intrebat in ce masura este oportun ca dincolo de componenta business to business (BtB) sa includ in planurile  / actiunile de comunicare si o componenta clara business to consumer (BtC).

3.Actiune

Motivul pentru care am lansat aceasta intrebare s-a bazat pe urmatorul rationament:

-in 2002 Deutsche Post a achizitionat pachetul majoritar DHL devenind noul proprietar al companiei

-Deutsche Post detinea in Germania o puternica divizie de curierat rapid care se adresa si persoanelor fizice nu numai celor juridice

-in 2003 Deutsche Post si-a reunit toate activitatile de curierat si logistica sub umbrela marcii DHL.

Chiar daca in Romania curieratul rapid de documente si colete pana la momentul respectiv s-a dezvoltat exclusiv pe nevoia de expedieri a companiilor, observand pietele avansate din Europa unde expedierilor persoanelor fizice reprezentau un business uzual, am apreciat ca si Romania se va alinia acestui model intr-un viitor mai mult sau mai putin departat.

In consecinta am sustinut modificarea strategiei de comunicare astfel incat sa ne adresam si segmentului BtC si sa ne consolidam notorietatea marcii si la nivelul persoanelor fizice.

4.Rezultate

Astfel incapand cu anul 2004 planurile de comunicare pe care le-am implementat pentru DHL au suferit o transformare importanta, ele incluzand si initiative dedicate zonei BtC. Iata cateva exemple:

-in campaniile de presa am introdus si publicatii informative de larga audienta ( ex Romania Libera, Evenimentul Zilei)

-campaniile outdoor au devenit o prezenta constanta in mixul de comunicare

-maratonul DHL, eveniment pe care l-am creat si organizat in premiera in companie, dincolo de componenta corporativa s-a adresat inclusiv persoanelor fizice fiind comunicat la momentul respectiv in presa, radio, emailing.

In plus in perioada respectiva am lucrat la dezvoltarea si lansarea primului produs dedicat persoanelor fizice: DHL Student – un serviciu de curierat expres prin care elevii de liceu sau studentii puteau trimite documente / aplicatii la colegii si universitati din strainatate.

5.Concluzii

S-a dovedit ca previziunea mea privind dezvoltarea puternica a serviciilor de curierat rapid pentru persoane fizice a fost una corecta certificata si de faptul ca DHL a achizitionat in 2008 compania Cargus.

Schimbarea strategiei de marketing / comunicare reprezinta un punct de inflexiune major in viata unei companii. Uitati-va la piete, trenduri, faceti comparatii cu pietele avansate si nu ezitati sa va ajustati strategiile. Preferabil mai devreme decat atunci cand e prea tarziu.

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.