MYPRODUCT47 De la mic la mare

1.Situatie

In MYPRODUCT2  am detaliat cum la primul meu job din industria publicitatii am elaborat sute de costuri si bugete pentru proiectele Cosmorom, devenind nodul financiar din agentia Graffiti/BBDO pentru acest client.

Toata aceasta munca de veritabil contabil am prestat-o ani buni pe contul Cosmorom si ulterior pe alte conturi. Implicatia realizarii costurilor este urmatoarea: esti obligati sa cunosti intim toate detaliile privitoare la aceste costuri, deoarece fiecare detaliu reprezinta o linie de buget din proiectul real.

Responsabilitatea costurilor m-a fortat astfel sa invat toate detaliile proiectelor contribuind decisiv la dezvoltarea abilitatilor mele de bugetare.

2.Tema

Sa nu credeti insa ca munca in agentia a implicat numai responsabilitati importante ca cea mentionata mai sus.

Privind retrospectiv m-am intrebat care a fost de fapt primul proiect la care am lucrat atunci cand am intrat in departamentul Client Service din Graffiti/BBDO.

3.Actiune

Asa cum am explicat in MYPRODUCT14 in perioada de internship am ‘’auzit’’ cum directorul de cont Jennifer Schaffer mentiona necesitatea studierii serviciilor si produselor competitiei Cosmorom. Atunci m-am dus imediat intr-un magazin Connex si Dialog, am luat toate brosurile de prezentare a produselor si serviciilor si pe timpul noptii am dezvoltat o analiza comparativa, analiza care s-a dovedit atat de bine executata incat a fost preluata direct in prezentarea agentiei catre Cosmorom.

Ca o consecinta a proactivitatii mele, prima sarcina de serviciu care mi-a fost trasata de directorul de cont a vizat supervizarea dezvoltarii tuturor materialelor de prezentare a produselor si serviciilor Cosmorom care urmau sa fie disponibile pentru clienti in punctele de vanzare.

Ma refer aici la pliante, leafleturi, postere, flyere de prezentare a abonamentelor, cartelelor, ofertelor speciale etc.

In general intr-o agentie dezvoltarea materialelor POSM reprezinta unun proiect de care ‘’fug’’ atat creativii cat si oamenii de client service pentru ca:
-nu implica o provocare creativa semnificativa

-necesita foarte mult timp pentru dezvoltarea textelor pana acestea ajung la formula finala

-vizeaza multiple revizuiri, corecturi pe text

-implica foarte multa atentie in zona dtp

Cu alte cuvinte este un proiect de anduranta, atentie, fara capital creativ si in care datorita volumului de munca implicat (text, imagini) este foarte usor sa apara greseli care uneori sunt descoperite inclusiv dupa ce materialele sunt produse.

Iar omul de client service trebuie sa se asigure ca materialele finale care pleaca in productie sunt fara nicio greseala. Este una dintre principalele sale responsabilitati, poate chiar prima.

4.Rezultate

Astfel pe o perioada de aproape trei ani cred ca am participat la realizarea a zeci-sute de materiale de prezentare cu produsele, serviciile, ofertele Cosmorom, de mult ori facand inclusiv munca de corectare efectiva a materialelor.

Aceasta munca a implicat probabil sute de ore alocate acestui proiect iar pentru a ma asigura ca materialele finale sunt fara greseala de multe ori faceam echipa directa cu colegii din dtp care erau destul de intelegatori ca sa ma lase sa stau pe langa ei pentru observatii, corecturi finale.

5.Concluzii

Dezvoltarea materialelor POSM a reprezentat prima mea responsabilitate de serviciu. Pot spune ca acest proiect m-a ajutat enorm deoarece:

-am constientizat imediat obligatia directa de a parcurge materialele finale care merg catre productie si a da ok-ul final.

-mi-a format un mod fotografic de a parcurge materialele si de a ‘’vedea’’ eventuale erori la nivel de text sau imagini.

Am incredere in colegii si colaboratorii mei pe zona marketing / comunicare. Atat timp insa cat responsabilitatea mea include si aceste zone, mi-am pastrat obiceiul de a confirma final toate materialele care ies din companie, deoarece o ultima parcurgere introspectiva reprezinta o asigurare suplimentara ca materialele sunt conforme si corecte.

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.