MYPRODUCT46 Provocari profesionale dincolo de jobul curent

1.Situatie

In MYPRODUCT20 v-am detaliat cum in anul 2007 m-am angajat ca Director Marketing Vanzari la Spicul, companie de traditie din industria panificatiei. Am fost primul angajat din Noul Spicul, un proiect green field bazat pe constructia unei noi facilitati de productie in Chitila/Rudeni, impresionanta prin capacitatea si versatilitatea liniilor de productie care permiteau companiei intrarea pe noi segmente de piata (paine ambalata feliata, franzela, paste, biscuiti, faina, crackers, patiserie, clatite japoneze etc) si vizau in principal vanzarea prin retailul modern (hypermarket, supermarket) cu investitiile aferente in zona de key account management, logistica, marketing, vanzari.

Profesional proiectul a reprezentat o imensa provocare insa din cauza intarzierilor mari pe zona de productie gamele de produse efectiv nu ieseau de pe liniile de productie. Am realizat atunci ca din punct de vedere profesional ramanerea in Noul Spicul ar fi insemnat in fapt o stagnare profesionala si un gol relevant in CV-ul meu, motiv pentru care mi-am prezentat demisia.

S-a dovedit ca analiza si decizia mea a fost una corecta in sensul in care problemele din Noul Spicul s-au acutizat, ulterior  compania intrand in procedura de insolventa si faliment astfel incat in 2016 fabrica Spicul a fost cumparata de Vel Pitar.

2.Tema

Experienta colaborarii cu Spicul detaliata mai sus nu a fost insa singulara.

Astfel la finalul anului 2012 am fost contactat de o companie de audit / consultanta care mi-a lansat invitatia de a ma implica in dezvoltarea unui studiu de fezabilitate pentru….surpriza Spicul!

3.Actiune

Evident ca implicarea mea anterioara in business-ul Spicul a reprezentat un element definitoriu pentru care am fost cooptat in realizarea acestui studiu care viza investitia intr-o moara de grau.

Ratiunea principala a acestei investitii urmarea integrarea pe verticala a unei facilitati de productie care permitea accesarea de materii prime pentru produsele de panificatie Spicul la costuri mai mici decat achizitionarea acestor materii prime dintr-o terta sursa.

Scopul studiului urmarea examinarea situatiei existente, evaluarea necesarului de finantare si operare precum si justificarea economica a acestei investitii din punct de vedere cota de piata, volum, pozitionare pret, marje brute si evident profitabilitate.

4.Rezultate

In cadrul acestui studiu zonele de care m-am ocupat in mod direct au fost urmatoarele:

-prezentarea modelului de afacere: Spicul actual, factilitati de productie, produse, clienti, vanzare si distributie, marci si promovare, furnizori

-investitia in moara de grau

-analiza si strategia de piata: principalii competitori, principalele piete (paine, biscuit, faina, paste, cozonaci, amidon, gluten), vanzari per clienti, per grupe de produse, per segmente de piata, Spicul vs competitori

-analiza management, personal, organigrama, competente

-analiza potential dezvoltare Spicul: volume, cote de piata, pozitionare pe termen mediu pe pietele active

-evidentiere bariere, factori critici, factori de risc pe toate pietele active.

Ceilalti colaboratori implicati in studiu au acoperit:
-prezentarea obiectului de investitie si aspectele tehnice si industriale

-cerintele referitoare la activitatile de productie

-previziunile financiare

Concluziile studiului au fost comune si definite cu participarea tuturor consultantilor.

5.Concluzii

In general provocarea profesionala este direct legata de responsabilitatile jobului curent.

Exista insa oportunitati profesionale care pot sa apara in paralel cu activitatea curenta.

In astfel de situatii este important sa gasiti disponbilitatea de a va implica in proiecte care exceed jobul curent deoarece ele va ofera posibilitatea unor castiguri suplimentare dar ocazia de a iesi din rutina profesionala.

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.