MYPRODUCT30 Cum sa obtii un internship!

1.Situatie

In MYPRODUCT14 v-a detaliat cum prin intermediul unui internship neplatit m-am angajat in anul 2000 in industria publicitatii la agentia Graffiti/BBDO, pe pozitia de Junior Account in departamentul Client Service.

Obiectivul personal cu care am demarat stagiul de internship a fost ca la terminarea celor doua luni de activitate sa primesc din partea Graffiti/BBDO o oferta de angajare in cadrul agentiei. Lucru care s-a si intamplat si asa a inceput calatoria mea profesionala pe zona de comunicare.

2.Tema

Dar cum am obtinut acest internship? Care a a fost motivatia, care au fost etapele si cat de simplu s-a derulat acest proces?

3.Actiune

Discutia cu o prietena care era angajata intr-o agentie de publicitate a fost declansatorul acestui demers. Ea a remarcat ca in conversatiile noastre am o abordare pasionala atunci cand dezbateam subiecte legate de reclamele din acele vremuri si mi-a subliniat acest fapt.

Dupa o noapte de analiza profunda am decis ca obiectivul meu profesional este sa ma angajez intr-o agentie de publicitate. Dar nu aveam nimic care sa ma recomande pentru un job in domeniu. Nici experienta, nici studii de profil, nici conexiuni.

Astfel ca am decis sa lucrez la remedierea acestor aspecte.

In primul rand m-am ocupat de studii si in anul 1999 am intrat la facultatea de Comunicare si relatii publice din cadrul SNSPA.

Apoi am analizat care sunt zonele de activitate dintr-o agentie de publicitate si am decis ca profilul meu se potriveste pe responsabilitatile departamentului de Clienti Service.

Ulterior am trimis CV-uri cu solicitari de angajare la toate agentiile de publicitate din Bucuresti. Iar in anii 1999 internetul, emailul, platformele de social media nu erau atat de ofertante ca astazi astfel ca procesul de gasire contacte si de transmitere CV-uri a fost unul anevoios care a implicat inclusiv CV-uri lasate in forma fizica la sediile agentiilor.

Dintre zecile de CV-uri transmise am obtinut o singura intalnire cu dna. Manuela Necula care la momentul respectiv conducea departamentul Client Service din agentia D’Arcy. Intalnire care nu s-a concretizat in angajarea mea.

Am inteles repede ca acest proces de transmitere CV-uri prin care solicitam angajarea mea nu ma va conduce curand catre rezultate pozitive, motiv pentru care am schimbat strategia.

Mi-am setat top 10 agentii de publicitate din Bucuresti in care mi-as fi dorit sa fiu angajat si le-am transmis o scrisoare prin care le solicitam sa efectuez un stagiu de internship neplatit pe o perioada de 2 luni.

Stagiul de internship l-am derulat in paralel cu jobul pe care il aveam la acel moment si anume Asistent Manager la Automobil Club Roman. Faptul ca lucram la ACR in ture de cate 12 / 24 ore imi oferea avantajul de a imi stabili in avans un program lunar foarte clar, fapt care mi-a permis ca in timpul saptamanii sa merg 4 zile din 5 zile lucratoare la internship iar restul in zilelor, inclusiv in weekend sa imi continui jobul platit de la ACR.

Am alocat doua luni pentru internship gandindu-ma ca este o perioada suficient de lunga pentru a putea fi implicat in proiectele agentiei, astfel incat munca mea sa fie notificata si evaluata ulterior.

4.Rezultate

Dintre cele 10 agentii abordate pentru internship 7 sau 8 mi-au transmis ca doresc sa ne cunoastem.

Graffiti/BBDO a fost prima agentia care a raspuns, motiv pentru care ne-am intalnit, ne-am placut si am agreat ca sa incep imediat internshipul.

Astfel in perioada ian-feb 2000 mi-am derulat stagiul de internship ca Junior Account, la finalul perioadei am primit oferta de angajare din partea agentiei.

5.Concluzii

Pentru mine angajarea in jobul dorit intr-o agentie de publicitate nu a fost deloc simpla, implicand un proces de durata si cu multe sacrificii.

Daca te afli la inceput de drum profesional, internship-ul reprezinta o modalitate de a te implica in proiecte reale si de a iti dovedi potentialul si utilitatea in fata angajatorului. Poate fi o modalitate mai anevoioasa de a te angaja dar daca ai determinare si un plan bine stabilit ai foarte mari sanse de reusita.

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.