MYPRODUCT29 Bugetarea in proiectele personale

.Situatie

In MYPRODUCT2 am detaliat cum am devenit nodul financiar din agentia de publicitate Graffiti/BBDO avand responsabilitatea de a elabora sute de costuri si bugete pentru proiectele Cosmorom.

Responsabilitatea costurilor m-a fortat sa invat toate detaliile proiectelor si sa imaginez formate de lucru care sa evidentieze cat mai facil perspectiva financiara asupra respectivelor proiecte.

Asa am inceput sa imi dezvolt abilitatile de bugetare, proces care s-a consolidat pe tot parcursul meu profesional.

2.Tema

Abilitatile de bugetare sunt folosite intensiv si aproape exclusiv in zona profesionala. Exista insa situatii in care folositi aceste abilitati si in proiectele personale?

3.Actiune

In cazul meu raspunsul este da.

Astfel in anul 2016 dupa ce am achizitionat o proprietate indelung cautata am demarat un proces de renovare integrala a acestei proprietati.

Deoarece nu aveam nicio presiune de timp, am ales sa modelam proprietatea in functie de dorintele noastre, lucrand cu un designer care a dat casei o noua perspectiva si care a supervizat intregul proces de schimbare.

Procesul de renovare a fost unul amplu. Pe de o parte s-a intervenit in toate zonele casei: zidarie, parte electrica, incalzire, tevi, instalatii sanitare, geamuri, scara etc. Pe de alta parte tot ceea ce inseamna mobilier, decoratiuni, electrocasnice au fost achizitii noi.

4.Rezultate

In consecinta partea financiara a implicat o adevarata provocare, tinerea costurilor sub control reprezentand un deziderat permanent pe parcursul procesului de renovare.

In acest sens inainte ca procesul de lucru sa demareze am intocmit un buget al proiectului, document xsl cu aproape 200 de linii in care am listat toate activitatile, operatiunile care trebuiau derulate pe parcursul renovarii.

Gasiti mai jos acest document.

Pentru fiecare linie, activitate din proiect am facut cercetari si am estimat costul aferent.

Astfel in momentul in care am demarat procesul de renovare aveam deja o viziune asupra a costului proiectului.

Pe intreaga perioada a renovarii care s-a derulat timp de circa 8 luni, am tinut, completat, revizuit permanent acest document, astfel incat costurile au fost tot timpul sub control.

Iar atunci cand proiectul personal implica un buget de 5 cifre in euro, controlul costurilor este obligatoriu pentru evitarea unor surprize neplacute la final.

5.Concluzii

Educatia si managementul financiar trebuie sa se vada si in proiectele tale personale nu numai in cele profesionale.

Desi pare surprinzator, stiu cazuri reale in care decizii financiare personale au fost luate fara rigoarea si analiza pe care in mod normal respectivele persoane ar fi aplicat-o in situatia in care ar fi derulat  respectivul proiect la job.

De aceea integrati abilitatile voastre de bugetare si in initiativele personale. Un bun exemplu este ca atunci cand va ganditi sa luati un credit sa nu va uitati numai la nivelul ratei ci sa calculati si de cate ori platiti bunul achizitionat prin credit fata de valoarea lui de piata, curenta sau estimata pentru viitor.