MYPRODUCT27 1+1=3?

1.Situatie

In MYPRODUCT1 v-am detaliat cum a demarat in anul 2008 colaborarea mea cu Veteco ca si constructor si coordinator comercial al noii divizii de distributie produse Royal Canin (hrana pentru animale), business care a generat suplimentar pentru companie o cifra de afaceri anuala de circa 2 milioane de euro.

2.Tema

In perioada 2008-2010 am asigurat integral managementul diviziei de distributie produse Royal Canin, fara nicio implicare in business-ul central Veteco (distributie medicamente veterinare) deoarece colaborarea mea cu compania a vizat in mod exclusiv constructia acestei noi divizii.

Mi-am pus ulterior intrebarea daca activitatile operationale ale companiei ar fi putut genera rezultate superioare in conditii de sinergie comerciala la nivelul celor doua divizii (hrana de animale si medicamente veterinare) in contextul in care ambele divizii vizau segmente de clienti identice (cabinete, farmacii veterinare, pet shop-uri).

3.Actiune

Pe intreaga perioada in care a functionat divizia Royal Canin, operatiunile pe aceasta divizie s-au derulat in totala independenta fata de operatiunile business-ului central Veteco si ma refer aici la: echipa de vanzari, actiuni de promovare a produselor, model de vanzare – preluare comenzi – livrare, obiective, sistem de bonusare, proceduri de lucru, plan de afacere, plan de marketing etc.

Delimitarea stricta a operatiunilor si functiunilor per profil de produs a fost o decizie asumata de managementul companiei, chiar daca acelasi client al companiei era vizitat astazi din partea Veteco de agentul responsabil Royal Canin pentru promovare si vanzare de hrana, iar poate a doua zi de agentul Veteco responsabil de medicamente veterinare il aborda pentru promovarea si vanzarea de Frontline Combo de exemplu.

Ratiunea principala care a stat la baza acestei decizii a avut in vedere faptul ca pe divizia medicamente veterinare era necesar ca reprezentatii de vanzari sa fie absolventi, fosti practicieni de medicina veterinara in timp ce pe divizia Royal Canin agentii de vanzari nu trebuiau sa aiba in mod obligatoriu acest profil educational / academic.

4.Rezultate

Rezultatele inregistrate in perioada 2008-2010 pe divizia Royal Canin au fost meritorii contribuind in mod semnificativ la dublarea cifrei de afaceri totale inregistrata de companie.

In paralel business-ul central Veteco de distributie medicamente veterinare a cunoscut in respectiva perioada o puternica consolidare.

Intre cele doua divizii nu a existat nicio sinergie operationala si comerciala in perioada sus-mentionata.

5.Concluzii

Modul in care a actionat compania Veteco a generat in mod clar rezultate de tip 1+1=2.

Prin faptul ca nu s-a realizat sinergie intre cele doua divizii la nivel operational si comercial poate insa s-a ratat oportunitatea obtinerii unor rezultate de 1+1=3 pentru companie.

Intrebati-va daca sinergia dintre activitatile companiei voastre va poate aduce rezultate superioare. Intrebati-va cum puteti face ca 1+1 sa fie egal cu 3.

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.