MYPRODUCT1 Accepta provocarea!

1.Situatie

Compania Veteco este o companie de traditie in domeniul veterinar, importator si distribuitor consacrat al produselor Merial in Romania, portofoliu in care se regaseste marca de succes Frontline Combo. Daca aveti caine, pisica foarte probabil ca ati folosit Frontline Combo pentru protectia lor impotriva puricilor si capuselor.

In luna februarie 2008 m-am intalnit pentru prima data cu directorul general Veteco ca urmare a unei aplicari pentru o pozitie in compania sa. Acesta mi-a detaliat oportunitatea pe care o avea compania sa si anume sa convinga Royal Canin pentru preluarea distributiei produselor sale. In contextul in care business-ul Veteco era concentrat pe medicamente si vanzarea lor catre medicii veterinari din cabinete si farmacii, potentiala distributie a gamei Royal Canin reprezenta pentru companie o provocare imensa insumand intrarea pe un nou model de distributie, o noua gama de produse (hrana pentru animale) cu adresabilitate catre noi segmente de piata (pet shop-uri), organigrama noua, actiune care plasa noul business-ul pe zona FMCG, neabordata pana atunci de companie.

2.Tema

Directorul general Veteco m-a intrebat direct. In maxim doua saptamani trebuie sa prezint catre Royal Canin un business plan prin care sa ii conving sa dea distributia Royal Canin la Veteco si nu la un alt competitor din piata. Poti sa dezvolti si sa sustii acest business plan prin care sa convingem ca Veteco are capabilitatile operationale si profesionale de a distribui produsele Royal Canin? Daca da si daca preluam distributia atunci vom colabora si noi.

3.Actiune

Am acceptat cu incredere provocarea chiar daca nu mai facusem pana atunci niciun business plan de o asemenea anvergura si complexitate, chiar daca totul era nou pentru mine ca si industrie, produse, clienti, model de distributie. Am aplicat si folosit modele si cunostinte din programul MBA pe care il frecventam si am construit primul meu business plan ca la carte ale carui principale capitole acopereau:

-cercetare de piata: industrie, competitie, canale de piata, clienti, modele de distributie, game de produse, pozitionari de pret

-plan operational: model de distributie, clienti vizati, segmentare clienti, pozitionare pret, strategia de vanzari, politica de pret si discount, plan de marketing si activitati

-plan organizational: structura, oameni, aptitudini dorite, instrumente de lucru, salarii, bonusuri

-plan financiar: investitii initiale, costuri fixe, costuri variabile, obiective de achizitii si vanzari, P&L, marja, cash flow.

4.Rezultate

In luna martie in urma unor runde de consultari am prezentat in fata Royal Canin planul final de afaceri al  noii divizii Veteco de distributie hrana pentru animale Royal Canin. Acest plan viza primul an de activitate operationala cu termen de demarare efectiva a activitatii de vanzare in luna mai a aceluiasi an. Adica in maxim 3 luni trebuia sa trecem de la planul de afaceri la operationalizare si vanzarea efectiva a produselor in piata. Acest demers a fost finalizat cu succes, context in care a demarat si colaborarea mea cu Veteco ca si constructor si coordinator comercial al noii divizii, afacere care a generat suplimentar pentru companie o cifra de afaceri anuala de circa 2 milioane de euro.

5.Concluzii

Proiectul detaliat anterior reprezinta pentru mine o borna profesionala care a marcat trecerea la macro-managementul unor proiecte de anvergura.

Faptul ca am acceptat insa provocarea de a dezvolta pentru prima oara un plan de afaceri complex reprezinta insa elementul determinant. A fost greu? Evident. A fost stresant? Cum nici nu imi inchipuiam. A meritat? Da, pentru ca acceptarea acestei provocari m-a dus ulterior pe o traiectorie profesionala foarte interesanta.

Daca vreti sa avansati profesional nu puteti evita provocarile, indiferent cat de mici sau de mari sunt. Acestea reprezinta o modalitate de a invata continuu si a te detasa de ceilalti. Cereti permanent noi proiecte, chiar daca nu ati mai trecut prin ele. Nu va dati la o parte daca apar noi provocari. Acceptati-le pentru ca profesional nu aveti decat de castigat.

 

Notificare: MYPRODUCT reflecta experienta si expertiza mea profesionala reala cat si subiectivismul meu. Manifest un profund respect fata de toate companiile cu care am colaborat si fata de toate persoanele cu care am lucrat. Nu este in intentia mea sa abordez nicio informatie sensibila, confidentiala sau ofensatoare privitoare la companii, proiecte sau persoane. Daca tu cititorule deduci sau recunosti companii, proiecte sau persoane in exemplele mele, te rog cu gentilete sa respecti MYPRODUCT si abordarea mea profesionala si etica si sa nu furnizezi detalii informatii, situatii, nume, companii.